Το 1ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος στην Αθήνα, με το όνομα “Γκράβα”, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ως σχολικό συγκρότημα το 1977. Το συγκρότημα περικλείεται από τις οδούς Πασσώβ, Χατζηδάκη και Ταϋγέτου και αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς απαρτίζει μέρος του Δήμου Αθηναίων, αλλά ταυτόχρονα μέρος του συνορεύει με το Δήμο Γαλατσίου.

Οι εγκαταστάσεις

Το σχολείο μας, όπως προαναφέρθηκε, στεγάζεται στο συγκρότημα της Γκράβας. Η διάταξη των κτιρίων του εξασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών, καθώς ο χώρος είναι ανοιχτός και επικοινωνεί επιλεκτικά μόνο με τα κοντινά σχολεία. Έχει συνολικά 15 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα εκδηλώσεων από κοινού με το συστεγαζόμενο 1ο Γυμνάσιο, ένα εργαστήριο Πληροφορικής, εργαστήριο Χημείας και ένα εργαστήριο Φυσικής. Ο προαύλιος χώρος είναι δενδροφυτεμένος, έχει αρκετό πράσινο και στη μεγάλη του έκταση υπάρχει ένα γήπεδο βόλεϊ και ένα ένα γήπεδο μπάσκετ. Το μεγάλο εσωτερικό γυμναστήριο παρέχει στους μαθητές αθλητικό υλικό, όργανα γυμναστικής, αλλά και 5 τραπέζια πινγκ-πονγκ. Δίπλα στο συγκρότημα βρίσκεται επίσης το αθλητικό κέντρο “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο διαθέτει στίβο, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, κλειστό κολυμβητήριο, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά και ανοιχτά γήπεδα βόλεϊ.

Δραστηριότητες     

Το σχολείο μας έχει πολλές συμμετοχές σε σχολικά πρωταθλήματα, κατά κύριο λόγο καλαθοσφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, στίβου και πετοσφαίρισης, με κάποιες διακρίσεις μάλιστα κατά καιρούς. Μεριμνά για την ψυχαγωγία των μαθητών και αναδεικνύει ταλέντα στο θέατρο, τη μουσική και το τραγούδι μέσα από τις σχολικές εορτές, με πλούσιο πρόγραμμα. Δεν έχουν λείψει και οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς: στα φυσικο-μαθηματικά, στα εικαστικά (με διάκριση, για το έργο του Παπαδιαμάντη), επιδόσεις στη λογοτεχνία-σύνθεση και συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων με επιτυχία.